Stor glädje med klassisk musik

Vissa ungdomar idag tror att klassisk musik är de låtar de hör från 1970-talet. Det känns så långt borta, en helt annan värld. Men även om man kallar många av dessa sånger för klassiker så handlar klassisk musik ofta om ännu äldre toner. Till trots för att mycket av denna musik skrevs för flera hundra år sedan så är den fortfarande levande och mycket uppskattad än idag.

601-5-klassisk-musikFör de som spelar ett instrument är det vanligt att inkludera klassisk musik i repertoaren. Det finns flera fina stycken för piano, violin, cello och flera andra instrument som är populära nu för tiden. En del är mycket svåra att spela och därför ett bra må för studenterna att nå upp till. Samtidigt så finns det flera fina arrangemang som lämpar sig att spela i grupp. Med andra ord så är klassisk musik fortfarande mycket älskad och använd, både för de som spelar den och de som föredrar att lyssna på den.

Studera musik på heltid

Ett bra sätt att kunna njuta av musik och verkligen gå lite djupare in i den är genom att studera på folkhögskola. Detta är ofta en upplevelse som bara kommer en gång i livet och många unga väljer att göra detta som ett led i sin yrkesbana. Man kan bo på internat på folkhögskola för att verkligen få vara med om allt som studentlivet kan ge. Många studenter känner att denna erfarenhet har påverkat deras liv på ett alldeles särskilt sätt, och lett dem till ett positivt och aktivt liv.

Ett antal folkhögskolor är specialiserade inom en viss bransch, som till exempel konst och musik. Detta innebär att även om man valt olika linjer så har alla studenter mer eller mindre samma intressen. Därmed blir det lättare att knyta kontakter och ha en riktigt trevlig upplevelse. När alla kommer samman och börjar improvisera kan det också leda till härliga stunder som är fulla av musik. Du kan exempelvis studera klassisk musik på Lunnevad folkhögskola.

Att studera musik på folkhögskola är ett bra sätt att utveckla sina talanger som musiker, samtidigt som man har det roligt tillsammans. Men det är också ett tillfälle att möta upp med andra musiker och likasinnade. De flesta skolor anordnar konserter eller uppvisningar, så att studenterna kan få kontakt med viktiga personer inom yrket. Det kan hända att man har en framtid som musiker, eller kanske lärare, och detta kan man komma underfund med under denna tiden. Samtidigt som man studerar musik så ingår det ju också andra ämnen som är relaterade till branschen och som kommer att ge en god bas för framtida arbetssituationer.

Lyssna på klassisk musik

Men det är inte alla som har gåvan och kan spela ett instrument. Detta betyder dock inte att man måste göra avkall på musik, det går ju alldeles utmärkt att bara lyssna på den också. Vare sig det är på radion, iPoden eller på en riktig konsert så finns det flera bra möjligheter till stor glädje med klassisk musik. I denna artikel i Svenska Dagbladet kan man läsa om tips på klassisk musik. Ibland kan det vara trevligt att läsa om olika tips och prova på en ny musiker eller kompositör. En del fastnar i samma genre, men man kan bli glatt överraskad av att söka sig lite utanför sin vanliga cirkel.

Om möjligt ska man försöka boka in ett besök på ett konserthus eller opera. Det är en alldeles speciell upplevelse att höra levande musik. Den fyller salen och sinnet, när man kommer ut är det som att återvända från en annan värld. Många får dock nöja sig med att spela musiken på en anläggning i hemmet, och det är inte helt illa det heller. En del känner att de blir på bättre humör av klassisk musik, det är både lugnande och inspirerande på samma gång.

Så vare sig man spelar klassisk musik eller bara lyssnar på den så är det en levande gren av musikens värld. De gamla kompositörerna är minst lika populära idag som på sin egen tid, om inte ännu mer. Flera av dem var riktiga snillen, de kunde sin musik som få klarat av. Det de skrev och producerade fortsätter fortfarande att glädja och imponera folk efter så många generationer.