De bästa tipsen för att bota social ångest 

Three friends toasting at outdoor table

Det är något som inte syns på utsidan men som kan skapa stora problem i en persons liv. För de som har social ångest kan vardagen vara svår att klara av. Det allra bästa är därför att ta itu med frågan och göra vad du kan för att bota den. Ingen har sagt att det är lätt att göra detta. Men ditt liv kan få större kvalitet och du kan bli av med så mycket ångest att det är värt ett försök.

Egentligen ska du inte se på det som ett försök. Många har fått hjälp med sin sociala fobi som det kallades tidigare. Men ångest beskriver den så mycket bättre. För det är vanligt med kallsvettningar och panikkänslor i samband med sociala kontakter. Eftersom hela samhället är uppbyggt på att du träffar andra personer så kan det göra stor skillnad om du får ordning på din ångest.

Första steget till att må bättre

Det kan vara skönt att prata om problemet med en utomstående person. Inte bara vem som helst utan gärna någon som vet precis vad det handlar om. Vissa saker är personliga, men mycket förstår de utan några längre utläggningar. Psykolog Caroline Kraus har sin mottagning vid Odenplan i Stockholm. Med utbildning och erfarenhet så kan de snabbt förstå vad problemet är och hur det kan tacklas.

Inom psykologin finns det olika åsikter om vilken behandling som kan vara den allra bästa. I ett antal tillfällen så kan en kombination av både mediciner och terapi fungera. Allt fler verkar dock anse att terapin är det allra viktigaste. Att när du lyckas förändra ditt handlingssätt så blir det lättare att handskas med ångesten. Du kan klicka här för att hitta en kbt psykolog Stockholm.

Att leva med rädsla

Alla de som upplevt någon form av ångest eller fobi vet att det inte är fråga om ett val. Det är inte något som du själv hittar på eller som kan suddas bort hur som helst. Istället så kan det leda till allvarliga komplikationer i ditt dagliga liv. En del studenter förlorar ett helt läsår för att de inte klarar av den muntliga examen, eller att delta i klassrummets diskussioner. Andra upplever svårigheter på en arbetsplats

Du kanske är en mycket skicklig advokat, affärskvinna eller något annat som du trivs med. men så fort det är fråga om att ge en presentation eller representera en klient offentligt så fryser du till is. Det är inte ovanligt att få frossa och skakningar i hela kroppen, så svårt kan det vara med social ångest.

Det är inte ovanligt att personer med dessa problem drar sig undan och blir något folkskygga. Idag kan du leva ditt liv på nätet, mer eller mindre. Du kan handla, jobba och umgås helt anonymt via internet, vilket dock inte botar eller minskar dina problem. Tyvärr är det lätt att dra sig helt undan, och inte umgås med människor alls i det verkliga livet. Svenska Dagbladet skriver i den här artikeln om hur KBT-terapi hjälper patienter till en bättre livskvalitet.

Female friends celebrating young woman's birthday

Hur du kommer till rätta med din ångest

Till att börja med är det viktigt att erkänna att du har ett problem. Det är ingenting läskigt eller underligt, och ångesten kan ha flera olika bakomliggande orsaker. I detta sammanhang så är det allra viktigaste vad du kan göra för att bli av med rädslan. Det handlar om livskvalitet och att ha kontroll över dig själv. I den här artikeln från Expressen kan du läsa om de bästa tipsen för att bota social ångest.

De som tagit tag i det hela har aldrig ångrat sig. Helt plötsligt har en helt ny värld öppnat sig för dem. Nya möjligheter för både jobb och vänskap som tidigare inte var möjligt. Du kan vänja dig vid att leva med rädsla och ångest. Men när den försvinner så inser du hur begränsande det var. Först då kanske du helt och fullo förstår hur mycket du missar på grund av din ångest.

KBT fungerar verkligen

Kognitiv beteendeterapi är en behandling där terapeuten hjälper dig ändra sättet att tänka på. Känslor och handlingar är nära knutna till tankarna och genom att arbeta med alla dessa tillsammans så kan du bryta ett negativt mönster. Det kan ta tid, och är inte alltid så lätt. Ofta måste du se på saker och ting i ett helt nytt ljus. Sakta men säkert så skapar du nya vägar i hjärnan, så att när du möter en välkänd situation så reagerar du inte på samma sätt.

Det är inte bara de som lider av social ångest som kan få hjälp av KBT. Denna form av terapi kan tillämpas på det mesta, allt det som du vill förändra med dig själv. Göteborgs-Posten rapporterar här om kvinnan som med hjälp av KBT-terapi blev starkare och friskare. Det kan därför löna sig att ta kontakt med en kvalificerad terapeut och se vad du kan göra åt din situation.

Vanligtvis så blandas sessioner med terapeuten och övningar som du ska göra hemma. Det är inte fråga om att ta en tablett och må bättre. Istället är det eget arbete som ger resultat. Under vägledning naturligtvis, men det är du själv som måste ta tag i ditt tänkande och handlingssätt. Sakta men säkert så kommer det att bli allt lättare att möta de svåra situationerna.

Man Talking to Receptionist

Resultat som betyder mycket

Den dag när du står och håller ett föredrag inför en liten publik utan att svimma ska du markera som en milstolpe. Eller det kanske inte måste vara så dramatiskt som att tala inför andra. Det kan räcka med att du orkar med ett vanligt socialt umgänge. Att du inte längre drar dig undan folk av rädsla för dina egna känslor utan istället söker dig ut.

Det går att bota social ångest, och det är väl värt mödan. Människor behöver varandra för att må riktigt bra. Vare sig du har en partner eller inte så är ett agerande med andra personer viktigt. Dels för ditt arbete, det är lättare att göra karriär eller ha ett jobb du trivs med om du inte känner rädsla tillsammans med andra. Men också för din fritid och rent allmänna välbefinnande.

Så om du lider av social ångest ska du inte ge upp. Ta istället kontakt med en bra psykolog och beställ tid. Tillsammans kan ni lägga upp en plan för att komma till rätta med din ångest. Steg för steg kommer du att uppleva hur det blir allt lättare i utbytet med andra.

Leva livet fullt ut

Helt klart så kan du överleva med en social fobi eller ångest. Men det är inte lika roligt som när du klarar av att ha en rapport med andra människor utan att må dåligt. Det handlar om livskvalitet och att leva livet fullt ut. Du har så mycket att glädjas åt i vardagen att det vore synd att missa allt detta på grund av något som kan botas. Ingen säger att det är lätt att bli av med social ångest, men det är möjligt. Att känna hur rädsla och fruktan bara rinner bort är något helt fantastiskt. Som när du möter en situation som tidigare var helt otänkbar. Och inte bara överlever den men kanske till och med har roligt.