Därför är det högtryck på byggmoduler

Building construction, detail

Under flera år har det byggts alldeles för lite i Sverige. Det kan finnas flera orsaker till detta, många pekar på den ostabila ekonomin som en av dem. På sina håll är det bland annat svårt att få tillstånd att bygga på de platser där folk vill bo. Det är stadsplaneringar och annat som kommer i vägen. Men nu verkar det som att proppen gått ur flaskan och det byggs som aldrig förr. Något som gjort det lättare att snabbt få upp flera hus är byggmoduler.

De som jobbar med moduler har märkt en stor ökning i efterfrågan på detta sätt att bygga. Du beställer de delar av huset du vill ha, det finns allt från innertak till ytterväggar. Dessa levereras sedan till arbetsplatsen och på så gott som nolltid har du satt upp dem. De är redan förberedda för installation av el och vatten, så denna fas tar inte heller så lång tid. Det blir vad du kan kalla för ett snabbygge.

Ett annorlunda sätt att bygga

När du bygger på traditionellt sätt så tar det lång tid från det att grunden gjuts tills huset är färdigt. Flera år om det handlar om större byggnader. Detta kostar pengar på flera olika sätt, även om slutresultatet är bra. Med byggelement kan du få en lika bra byggnad, men på en bråkdel av tiden. Med andra ord så finns det pengar att spara genom att bli färdig snabbare. Hos Timbeco hittar du smarta modulbyggnader som gör dina projekt enklare och smidigare.

Bygget går naturligtvis snabbare eftersom en stor del av arbetet har gjorts någon annanstans. Dessa moduler tillverkas i en fabrik på annan ort, där de noga kontrolleras innan de skickas ut till de olika byggarbetsplatserna. De är förberedda för allt som ska till för att göra huset färdigt, så att även den delen går fort att få till. Du kan välja vilka delar av huset du vill bygga med moduler, det finns mycket att välja på. Du kan klicka här för att läsa mer om massivträ som byggmaterial.

Close-up view of stacks of roof tiles on roof, construction site

Nya trender inom byggbranschen

Det kanske inte är riktigt rätt att kalla det för en ny trend. Byggelement har funnits på marknaden ett bra tag. Men den senaste tiden har de blivit allt mer populära och många föredrar idag att bygga med moduler. Ju fortare huset kommer upp desto snabbare kan du börja hyra ut det, för att bara nämna en anledning till att ägarna vill snabba på sina byggen. Byggmoduler är populära för byggprojekt. Hör mer i detta inslag från Sveriges Radio.

Många tror att bostadsbristen ligger bakom det ökade intresset i byggmoduler. I alla fall är det en avgörande faktor på många ställen runt om i landet. Kommunerna har samarbetat genom att ge bygglov där det tidigare inte gick att bygga, de har insett att det är dags att töja lite på reglerna. På sina håll har de haft framgång med speciellt lite mindre lägenheter, typ de som studenter gärna hyr. Enkla men praktiska, ett bra boende som inte kostar för mycket. Sveriges Radio rapporterar i ett inslag om hur det är högtryck på tillverkare av modulhus.

Det finns hopp om att alla ska få en värdig plats att bo på. Inte som nu när många familjer tvingas bo tillsammans i små lägenheter. Eller du är glad bara du får ett tredjehandskontrakt. Det borde gå att hitta en bra bostad på den plats där du vill bo. Att inte behöva säga nej till ett jobb bara för att du inte kan finna en lägenhet. Detta är verkligheten för många idag, men med modulbyggen så hoppas de flesta att bostadsbristen inte längre ska vara akut i alla fall.

Nyckelfärdiga hus på nolltid

Moduler har också använts i större skala på sina håll. En fördel med denna typ av bygge är att det är lätt att få upp likvärdiga hus på kort tid. Det går att anpassa modulerna till tomten, och ändå hålla det uppsatta tidsschemat. Med liten arbetsinsats och snabba byggen så blir de nyckelfärdiga på mycket kort tid. Skövde Nyheter skriver i denna artikel om hur en ny stadsdel byggd av moduler växer fram. Den är samtidigt lätt att bygga på, med likadana hus som kan läggas ihop till en bostadsrättsförening.

Så det är inte så konstigt att det byggs moduler på högtryck. De behövs för att hålla jämna steg med alla de byggen som nu kommer upp både här och där. Vare sig det är fråga om enfamiljshus eller större lägenhetskomplex så kan det vara en fördel med byggelement. Du får allt du behöver i ett enda paket. De är gjorda för att vara lätta att sätta upp så att du sedan kan fortsätta med elledningar och annat som behövs för att huset ska bli färdigt. På ett vanligt bygge så måste hantverkarna vänta på varandra. Men när du har moduler så kan de nästan jobba samtidigt, vilket i sin tur bidrar till att allt blir färdigt så mycket snabbare.

Woman sitting on balustrades of beach house verandahs, portrait

Ett effektivt sätt att bygga

Ett bygge är så mycket mer än hantverkare och maskiner. Det stör alla som finns runt omkring. I nyare områden så börjar man ofta inte med landskapsdesignen förrän det inte finns tunga maskiner som kör sönder marken eller bodar som står där rabatterna ska vara. Därför ligger det i allas intresse att ett bygge blir färdigt så fort som möjligt. Men framför allt så är det en ekonomisk fråga. Son nämnts tidigare är det lönsamt med snabba, effektiva byggen.

Det ska bli intressant att se hur många fler som hoppar på tåget med moduler. Vartefter som de blir mer specialiserade och lätta att använda så kommer helt säkert allt fler att välja denna metod. Idag kan du redan få ekologiskt utrustade moduler som ger huset en grönare miljö och energiproduktion. Allt detta är redan installerat, det räcker med att du fogar ihop de olika elementen till en enda enhet. Så samtidigt som bostadsbristen minskar med snabba byggen så slår du ett slag för miljön. Det är mycket positivt runt byggelementen.