Hitta spännande historia i arkivskåp 

234-6-1-arkivskap-spannande-historia

Det är mycket som kan rymmas i ett arkivskåp. Förr i tiden, innan den digitala revolutionen infann sig, så lades allting in i skåp och lådor. Varje kontrakt och andra viktiga dokument måste skrivas ut i flera kopior och lagras i arkivet. Korrespondens och liknande papper likaså, det var ett stort jobb och ett separat yrke. Idag kan det vara svårt för yngre personer att förstå allt detta, eftersom det mest sker via internet och datorer.

Men även idag finns det utrymme för arkivskåp. En del viktiga dokument måste skrivas ut, och därför också förvaras på plats. Nu för tiden kanske ett företag inte behöver avsätta en hel avdelning eller flera rum för sina skåp. Men fortfarande så är det viktigt att ha en bra plats att förvara papper och andra värdefulla saker. Gärna med någon sorts anordning inuti så att allt har sin egen plats, typ hängmappar eller pärmar.

Mycket viktigt med bra skåp

Oavsett vad du vill låsa in bör du satsa på riktigt bra skåp. Något som kan skydda dina värdesaker mot tjuvar, men även eldsvåda och allt vad det innebär. Detta är speciellt viktigt för dokument, det tar inte mycket för att de ska bli förstörda. Välj därför dina skåp noga, och kontrollera vilken beteckning de har. De har utformats för att stå emot yttre påverkan under olika lång tid. Ett stabilt arkivskåp från E-Safe hjälper dig hålla ordning.

Men det är ju inte bara papper som är värdefulla och som du vill ha ordning på. Många butiker eller andra som säljer tjänster har alltid lite kontanter liggandes på kontoret. Dessa måste låsas in på ett tillfredsställande sätt, likaså eventuella stämplar eller checkhäften. Det är vanligt att ha speciella kassaskåp om du har stor omsättning varje dag så att de anställda slipper ha ansvaret för kontanter. Istället stoppar de bara in pengarna vartefter och ingen som jobbar där har möjlighet att öppna kassaskåpet. Annars räcker det med ett vanligt kassaskåp som dock bör vara utformat för de summor som du förvarar där. Försäkringsbolagen är noga med att varje skåp inte innehåller mer än det är tänkt för. Klicka här för att köpa kassaskåp på nätet till ditt företag eller hem.

234-6-2-arkiv-forvaring-sakerhetsskap

Mycket roligt i arkivskåpen

Om du har möjlighet att gå igenom arkivskåpen på vissa företag så kan du hitta mycket roligt. gamla kontrakt och dokument som verkar helt föråldrade i dag men som säkert var hypermoderna på sin tid. Skrivna för hand på en gammal skrivmaskin. Du kan nästan se en snygg sekreterare som sitter och skriver så svetten lackar, precis som på filmerna.

Ett annat ställe där många skulle vilja se lite närmare på skåpens innehåll är museerna. Här har ofta gamla fina föremål lagts undan så att det ska bli plats för nya utställningar. Vartefter som åren går så har det samlats en hel del som kan vara intressant. Ibland tar de fram skatterna från sina gömmor, men för det mesta så förblir det där i skymundan. Viktiga skatter förvaras i arkivskåp. Läs mer om detta spännande ämne i denna artikel i Aftonbladet.

Ibland kan du hitta riktigt intressanta dokument och föremål. Sådant som handlar om svunna tider, och som kan ge dig en bild av hur livet var på den tiden. Fotografier, till exempel, är något som verkligen är en form av dokumentation. Det spelar ingen roll om de är lite förstörda eller har gulnat något. De kan ändå ge dig en klar bild av ett visst land eller situation. I den här artikeln i Aftonbladet kan man läsa om hur arkivskåp rymmer mycket historia.

Förvara dina värdesaker ordentligt

Tyvärr är det viktigt att ha ett bra skåp för dina värdesaker. Det måste inte vara dyrbara saker, det räcker med att det är viktigt för dig. Därför väljer många att installera ett litet kassaskåp i hemmet också. Kanske ett som du kan bulta fast inne i garderoben. Här kan du lägga in viktiga papper och smycken som du helst inte vill bli av med. Ingen vill tänka på det men om det värsta skulle hända så är du skyddad.

Det samma gäller på arbetsplatsen. Här kan det vara viktiga papper som måste förvaras på ett ansvarsfullt sätt. Dessa kan innehålla information som inte berör någon annan, och som därför inte ska göras tillgängligt för offentligheten. Kund- eller patientuppgifter är ett exempel på sådana dokument. inom vissa branscher kan det finnas hemligheter som gör att du ligger en längd före dina konkurrenter. Kontrakt som är hemliga eller som kan göra skada för verksamheten om de kommer ut. Helsingborgs Dagblad skriver om hur arkivskåp med konfidentiell information måste placeras på ett visst sätt.

234-6-3-arkivering-forvaring

Ett stort urval av bra skåp

Jägare och andra skyttar måste också låsa in sina vapen på rätt sätt. Dels för att ingen obehörig ska kunna komma åt dem, och här är det inte bara fråga om tjuvar. Men också för att de ska klara sig vid en eventuell brand. Dessa stora skåp brukar skruvas fast i golvet för att vara riktigt säkra. Inuti kan du välja mellan olika inredningar för att också kunna få plats med ammunition och annat som hör till.

Kassaskåp på arbetsplatsen är ett måste av flera olika anledningar. Bland annat för att det inte ska uppstå missförstånd med de anställda. Om bara en, chefen eller någon annan med större ansvar, har kombinationen eller nyckeln till kassaskåpet så blir det aldrig någon diskussion. Allt går genom honom eller henne, och resten av personalen kan jobba på i fred.

Men arkivskåpen kanske är de allra mest använda värdeskåpen som finns på kontor och andra institutioner. Här förvaras både viktiga papper och helt enkelt sådant som ingen vill kasta. Detta har visat sig vara en välsignelse när framtida generationer börjar titta i skåpen. Här har de hittat viktiga bitar av sitt företags historia, eller kanske till och med landets. Gamla bilder som ingen kom ihåg eller brev mellan olika viktiga personer. Ibland har de kunnat ställa till med en utställning bara med saker som funnits på en hylla i arkivet.

Alltid rätt med värdeskåp

Det är alltså inte bara pengar och juveler som bör läggas undan på ett ansvarsfullt sätt. Med ett bra system kommer dina arkiv att bli användbara och tillgängliga. Alla papper ligger där säkert, speciellt om du väljer skåp som är brandmärkta. Det brukar inte ta så lång tid innan brandkåren kommit fram och hunnit släcka elden, om du kombinerar det hela med bra brandlarm och dörrar. Samtidigt så är de moderna skåpen utformade så att pappren inte heller blir förstörda av den vätska eller kemikalier som används för att släcka elden.

Så kontrollera noga vilken märkning skåpen har och hur lång tid du har på dig. Det bästa är naturligtvis om ingenting händer utan pappren ligger där i fred. Men du måste alltid förbereda dig på det värsta, speciellt när det är fråga om viktiga papper. Även om du kanske inte behöver dem på ett bra tag så måste du vara säker på att de ligger där. Eventuellt blir det kommande generationer som tar sig en titt och tycker att det är mycket intressant. Kanske blir dina gamla papper en utställning, som ger en inblick i hur affärslivet var under denna tidsperiod.