Så håller du båten trygg under vintern 

Young Couple Cuddling in Rowboat on Lake

Om det är en riktigt kall och vit vinter så känns det som att hela landet går i ide. Allt blir tystare och eftersom det är mörkt samtidigt så blir det helt naturligt att sitta inne och kura. Förutom alla de som tycker om att åka skidor eller pulka naturligtvis. För dem är det en härlig tid som de gör allt för att utnyttja. Andra väntar bara på att våren ska komma så att de kan sätta sin båt i sjön igen.

De som älskar att åka båt och vara ute i skärgården anser ofta att hösten är en trist period. Även om de kanske tycker om vinter och snö så är det dags att dra upp båten, och det är orsaken till deras tankar. Där ska den ligga fram till varmare dagar, när det återigen är möjligt att vara ute och njuta av den friska luften. Under den tid som båten är uppdragen på land är det viktigt att skydda den väl på flera olika sätt.

Täck båten ordentligt

Det är viktigt att ingen fukt kommer in i båten, för det kan verkligen ställa till med stora problem. Dels kan själva båten bli förstörd, men även de saker som ligger kvar inne i båten. Därför ska du se till att täcka båten med en presenning eller något annat som är effektivt. Många har börjat använda sig av plast, som du lägger runt båten. Sedan kan du krympa plasten med hjälp av en värmepistol så att det blir som en liten puppa. Båten är väl skyddad och du behöver inte tänka mer på den fram till våren. Du kan köpa krympplast.

Ett annat bra alternativ är en eller flera presenningar som du spänner fast över båten. Vilket som är bäst kan naturligtvis bero på flera olika saker. Bland annat vilken båt du har och var den kommer att stå. En del lägger upp båten på tomten och då kan det vara lättare att hålla ett öga på den. Men om du inte kan kontrollera din båt på en daglig basis så gäller det att den ligger tryggt. En presenning är smart för smidig båttäckning när vintern kommer.

Mycket arbete med en båt

Det kostar en hel del att skaffa båt men också att underhålla den. Till att börja med så måste du ha en båtplats, och gärna en som är säker och med låsta bryggor. Ofta är det lättare att vakta båtarna och hindra tjuvar från att komma in när alla har dem samlade på ett ställe. Det samma kan gälla vinterförvaringen. Många båtklubbar lägger upp sina båtar på samma tomt eller fält. Här kan du vakta eller göra andra anordningar för att båten ska ligga riktigt tryggt. Är det bättre att hyra båt än att betala för vinterförvaring och båtplats? Läs mer på den här sidan i tidningen Cafe’.

Allt fler väljer faktiskt att hyra en båt, medan andra menar att det inte riktigt är det samma. För det handlar inte bara om att åka ut på hav eller sjö, det är en upplevelse också att göra det med din alldeles egna båt. Att det sedan är mycket jobb med att ha båt, och att det kostar en del pengar, spelar absolut ingen roll. De skrapar och målar gärna sin båt för att den ska hålla i många år och vara klar när isen lossnar.

546-6-2-ta-hand-om-baten-smart-vinterforvaring

Ta hand om din investering

Allt som kostar pengar och är värdefullt kan anses vara en investering. Vissa saker har att göra med det dagliga livet och du investerar i dina barns framtid till exempel. En båt kanske inte alltid är så nödvändig för att leva, men den kan ge dig bra mycket. Här är det mer fråga om livskvalitet, nöje och glädje i vardagen. Och detta är inte något att skämta om, tvärtom är forskarna överens om att det är något riktigt viktigt. Du behöver mer än bara jobb och ansvar här i livet. Genom att balansera detta med något som du själv tycker om att göra så kommer allt att bli så mycket lättare att orka med.

Men en investering måste tas om hand. Du kan inte bara lämna hus och båt åt sitt öde, utan de kräver en del arbete. Båda två måste skrapas och målas om med jämna mellanrum. De ska kontrolleras och underhållas för det handlar ju om dina pengar. Och så mycket mer än bara detta, det är fråga om att trivas med din situation. Nättidningen 24emmaboda.se rapporterar i den här artikeln om hur viktigt det är att se till att man har trygg båtförvaring om vintern.

Planera för vintern i god tid

Det gäller att ha en plan redo för din båt när det är dags att dra upp den. Om du lägger den på ett tryggt ställe så slipper du problem. När våren kommer så är det bara att sjösätta den och starta upp din favoritsäsong igen. Dels måste båten vara täckt väl, vare sig du väljer presenning eller plast. Inga små hål där regn och fukt kan ta sig in, utan se till att den verkligen är väl skyddad.

Men även var du lägger upp båten kan ge dig en viss garanti för trygg vinterförvaring. Gärna ett väl bevakat eller lugnt område, alternativt på din egen tomt. Det viktiga är att ta hand om båten året runt så att du verkligen kan njuta av den under så lång tid som möjligt.