Därför ska du använda fällkniven ansvarsfullt

En ordentlig kniv kan vara avgörande i flera situationer. Det vill säga en rejäl kniv som passar till uppgiften. Om du besöker den berömda sushirestaurangen i Tokyo som har hela tre Michelinstjärnor kan du vara säker på att den chef som tillagar din sushi inte har vilken kniv som helst. Troligtvis har han investerat en hel del tid och pengar på att skaffa sig den allra bästa som finns på marknaden. Och behandlar den som den värdesak den också är.

Det samma gäller en bra kniv för att flå djur eller fisk, spänta ved eller ta sig fram i ett buskage. Med en ordentlig kniv kan du klara av det mesta, det är ett av de mest användbara redskap som finns. Men det är också viktigt att vara ansvarsfull, för knivar kan skada både dig själv och andra. Det är inte en leksak och enligt lagen får den heller inte användas som ett vapen. Lär känna din kniv så du vet exakt hur den ska brukas. Det kommer att skydda både dig själv och de runt omkring dig.

Värdefulla och bra knivar

Det kan löna sig att investera i en bra kniv. Inte bara för en riktig sushichef, som har jobbat hårt för att uppnå sin status. Men också för helt vanliga personer som bara vill ha lite roligt ute i skog och mark. Kanske jobbar du med något som kräver en bra kniv, eller så handlar det om att ha en aktiv fritid. Oavsett hur pass involverad du är så brukar en ordentlig kniv göra stor skillnad. Snygga och effektiva knivar från Helle.

Knivarna kommer med fast blad eller som fällknivar. Långt eller kort blad, rakt eller böjt. Skaftet kan vara gjort av olika material och kännas helt annorlunda i handen. Med andra ord ska du tänka efter hur du planerar att använda din kniv. Vad är det allra viktigaste du vill ha ut av den? Ska du bära den med dig i ryggsäcken eller vill du ha den till hands i en slida på bältet? Som tur är finns det en kniv för varje tillfälle och smak. Fällkniven S1 är ett gott val för dig som vill handla produkter som håller länge.

924-2

Axla ditt ansvar fullt ut

Nu finns det naturligtvis personer som använder knivar på ett olagligt sätt. De hör till de mest populära vapen som finns på gatorna eftersom de är lätta att bära med sig. Knivar kan gömmas på flera intressanta ställen för att sedan tas fram vid behov. Det är bland annat av denna anledning som det finns stränga lagar runt knivar och deras användande. I vissa tillfällen har helt oskyldiga personer hamnat i knipan för att de haft en kökskniv i väskan.

Expressen skriver i en artikel om att det är viktigt att vara ansvarsfull när man har en fällkniv. Knivlagen säger att i princip så får du inte ha med dig kniv på allmänna platser. Det finns dock vissa undantag. Till exempel om du har ett yrke som kräver kniv, då kan du naturligtvis inte bli åklagad. Eller om du är på väg någonstans där du har rätt att bruka kniv. För vanliga personer kan det löna sig att inte ta risker. Du har ingenting att dölja, men det kan bli otrevligt om någon kontrollerar dig.

Informera dig därför om vad lagen säger och gör ingenting som du kommer att ångra. En del har valt att bära kniv för att skydda sig själv och de sina. Det är naturligtvis ingenting som lagen tillåter men som en del är redo att stå till ansvar för. Om du bor i ett område där något liknande kan behövas så får du bara hoppas på att ingenting händer.

Snygga knivar som sprider glädje

Som tur är planerar de flesta som skaffar kniv inte att skada någon. Du kan ju använda nästan vad som helst som ett vapen, vilket på inget vis minskar värdet av föremålet. En snygg kniv kan vara källa till stor glädje, för att inte tala om hur praktiska de är. Få personer tycker om att gå ut på vandring utan minst en bra kniv. Gärna ett par stycken eftersom de kan användas för olika syften. Du kanske vill fiska i en liten skogssjö, och grilla din fångst. Eller så behöver du en vass pinne för att göra pinnbröd, rosta bröd eller grilla korv.

Många slappnar av när de sitter och täljer en mörk vinterkväll. Gör små figurer eller bara späntar ved till brasan. Morahästarna såg troligtvis sin början tack vare denna sedvänja. Det finns så mycket du kan göra både inne och utomhus med en bra kniv. Att den sedan är snygg gör ju saken bara bättre. För många är det en välkomnad julklapp eller present.

Vissa knivskaft är gjorda av speciella material. De tillverkas till exempel från betarna på gamla mammutar. Det finns tydligen så pass många betar att det är helt lagligt att använda dem till något liknande. För en samlare eller historieintresserad person kan det vara en trevlig gåva. Andra föredrar ett snyggt träskaft som har putsats och slipats tills det är alldeles lent och fint. Det finns ofta en lång tradition av knivtillverkningar hos företag. Läs mer i denna artikel från Sveriges Radio.

813-3

Hur du använder en kniv

Egentligen kan det beskrivas med ett par få ord. Du ska använda en kniv för det syfte den tillverkats. Något som för övrigt gäller de flesta saker. Då kan du få störst glädje av den och den går inte heller sönder så lätt. Alla som försökt tälja en pinne med en kökskniv förstår vad det handlar om. Du kan ha den allra bästa sushikniven som finns i världen. Som kanske kostat flera tusen kronor. Men den är ganska värdelös för att tälja.

Det samma kan säga som knivar som utformats för vildmarkslivet. Du kan skära en skiva bröd med dem men den blir inte direkt så fin. För kniven är inte gjord för hushållsarbete. Denna lite extrema illustration visar hur viktigt det är att välja rätt kniv. En som är tänkt för ditt syfte och som du kommer att kunna ha glädje av.

En del personer samlar på knivar. Det kan vara en speciell sort, typ fällknivar. Men det kan också vara en rent allmän knivsamling. De vårdar sina objekt och sätter kanske in dem i speciella glasmontrar. Allt för att kunna glädjas åt samlingen eller för att kunna visa upp den. Det är ju inte bara knivtillverkning som går i arv. Att äga och använda knivar är ofta något du lär från dina äldre släktingar.

Tävla med kniven

Det finns ganska roliga tävlingar där deltagarna får visa upp sin skicklighet med kniven. Många har valt att tävla med utländska sorter, med ett stort eller långt blad. En del av dessa hör egentligen till kampsporter, men har utvecklats till en alldeles egen gren. Det här är naturligtvis ingenting du gör med en vanlig morakniv. Tävlingsdeltagarna får hugga sig igenom både kycklingar och isblock. Allt på tid naturligtvis.

Både män och kvinnor deltar i dessa tävlingar. För glädjen av att använda en bra kniv kan delas av vem som helst, ung som gammal. Det viktiga är att ha en bra kniv och att vara ansvarsfull. Resten är bara roligt.