Så har krav på kassaregister förändrat storföretagen

Varje dag så utförs tusentals om inte miljontals transaktioner. Folk köper och säljer mer än någonsin och allting ska registreras. Det finns lagar som reglerar handeln och det är stränga krav på kassaregister. Samtidigt så vill butikerna ha ett lätt system som tillåter dem att lägga fokus på kunderna. Det är inte alltid så lätt att kombinera lagar med behov, men med den digitala utvecklingen har det blivit mycket enklare.

Idag har du flera valmöjligheter. Allt från sofistikerade system till enkla kassaapparater. Det viktiga är ju att du följer lagen, samtidigt som du får ditt företag att gå framåt. För i takt med att lagarna blivit strängare och ekonomin gått neråt så har också konkurrensen ökat. Alla vill överleva, och därför måste du följa med i utvecklingen. Det går inte att driva en verksamhet på samma sätt idag som för tjugo år sedan.

Nya sätt att betala på

Det är inte bara lagarna som har förändrat hur folk driver sina verksamheter. Betalningssätten har också utökats. För inte så väldigt länge sedan var du tvungen att gå och köa på banken eller posten om du ville handla, för att ha kontanter i plånboken. När bankomaterna kom upplevdes de som helt fantastiska. Nu kunde alla spara tid och ta ut pengar när de ville. Flera av de som växer upp idag har nästan aldrig sett pengar. De börjar använda kort redan när de går i skolan och ser aldrig tillbaka.

Allt detta har naturligtvis påverkat hur butikerna fungerar. Om du ska kunna ta hand om dina kunder måste du acceptera att de betalar med kort. Inte bara det men många vill kunna swisha eller betala via Paypal. Det kräver nya terminaler och personal som vet hur de ska göra. Moderna pekskärmar till kassor.

Det kan kännas som en stor investering när du skaffar moderna skärmar och system. Men i det långa loppet så lönar det sig. Kunder som får vänta och stå i kö börjar klaga. De vill kunna handla och betala utan dröjsmål. Det kanhända att internet är skyldig till denna utveckling. Att folk har blivit vana vid att allting ska ske omedelbart. Men egentligen så spelar det ingen roll varför, det viktiga är att du tar hand om dina kunder på bästa sätt. Funktionella kassaregister gör att arbetsdagen flyter smidigt.

1527-2

Lagen om kassaregister en positiv utveckling

Många försäljare kan nog uppleva det här med kassaregister och kvitton som jobbigt. Speciellt om du står på torget och säljer, det är nog okej inne i en skön butik. Men egentligen så är tanken bakom dessa lagar något som lönar sig för de flesta företagare. Det hindrar nämligen fusk och svartjobbare. För de som är ärliga och rapporterar inkomster och arbetstagare så blir det lättare att konkurrera. Ju färre svartjobbare som finns desto mer jämn blir ju konkurrensen. Ingen klarar av att tävla mot någon som inte betalar skatt. Men om alla är på samma nivå så handlar det om andra saker, som priser, kvalitet och bemötande.

Det är viktigt med moderna kassaregister. Läs mer om en åsikt i denna artikel i Aftonbladet. Här handlar det om taxibilar, som traditionellt alltid varit i blåsvädret med skatter. Nu är deras terminaler kopplade direkt till Skatteverket, men det finns visst ett sätt att klara sig ur det. Det som ligger till grund för diskussionen är utskrivande av kvitton. Enligt lagen ska alla kunder bli erbjudna ett kvitto, på ett eller annat sätt.

Just kvitton har lett till en intressant utveckling för de lite större företagen. Många ger nu sina kunder chansen att hoppa över det där med papperskvitton. De flesta kastar dem ändå, ofta redan i butiken. Computer Sweden skriver om hur krav på kassaregister förändrar storföretagens sätt att arbeta. Nu kan du ofta välja om du vill ha elektroniskt kvitto eller på papper. Men fortfarande så gäller lagen att ett kvitto måste utställas. Därför ska det sparas en viss tid om kunden ändrar sig och ändå vill ha ett kvitto.

1527-3

Stor hjälp av moderna system

Det är inte alltid så lätt att hänga med i svängarna när det kommer till lagar, kvitton och skatter. Därför kan det vara bra att satsa på ett modernt system. Om du är osäker på vilket som är bäst för dig så kan du hyra ett och pröva dig fram. Du kan också prata igenom saken med de som säljer systemen. Vanligtvis så har de ett bra grepp om vad olika branscher och storlekar på företag kan behöva. Allt för att din handel ska fungera så bra och effektivt som möjligt

En fördel med de nya systemen är att de kan kopplas samman med lager och andra avdelningar. Det är inte alla företag som behöver detta naturligtvis. En liten frisörsalong med ett par stycken anställda klarar sig utmärkt med något enklare. Men om du är återförsäljare och kanske har en detaljhandel så kommer ett modernt system att göra stor skillnad. En och samma person kan hinna med mycket så du slipper stora personalkostnader.

Något annat som många företagare uppskattar är att det blir mer exakt. När allting ligger inne i datorn så minskar risken för felmärkning eller andra problem. Du klickar bara på en symbol eller läser av koden på produkterna. Priserna kan till och med programmeras från central ort för att sedan fungera i alla butikerna. Målet är att vara effektiv och se till att kunderna får den uppmärksamhet de förtjänar. Och framför allt förväntar sig.

Krav på kassasystem förändrar storföretagen

Det är bra med lagar och regler, även om de kan medföra vissa förändringar för ditt företag. Nu när det är lag på kassasystem och kvitton så gäller det att hitta ett bra sätt att klara av det. Med de moderna systemen kan du göra allting elektroniskt. Kunden kan välja om de vill ha ett papperskvitto eller inte. I vissa fall måste de välja det redan i en app, men andra butiker frågar vid varje enstaka köptillfälle. Målet är att minska pappersförbrukningen samtidigt som du följer vad lagen har att säga.