Kändisarna väljer helst spotlights

Att kändisar trivs i rampljuset är ingen hemlighet. De klär upp sig och ler mot kameran så mycket de kan. Vissa kanske är trötta på att ständigt ha ett följe av paparazzi. För ibland kan det bli lite för mycket. Men du måste nog vara riktigt känd för att det ska bli ett problem. Däremot så finns det annat ljus som de flesta tycker om. Spotlights som inte pekar rätt i ansiktet, utan istället används för att skapa stämning. 

Du kan göra mycket med spotlights och andra ljuskällor. Det är härligt att inreda ditt hem och planera var du ska sätta de olika lamporna. Vare sig du är en kändis eller inte så kan det vara trevligt med en del spotlights. Eller varför inte en kombination av plafonder, vägglampor och allt annat som finns att välja mellan? För det är när du lyckas hitta en balans, en väl avvägd sådan, som du verkligen kan skapa trivsel. 

Konsten att inreda med ljus

Många börjar med att köpa möbler till sitt hus. De allra mest kända och rika personerna kanske hyr någon som planerar inredning in i minsta detalj. Men en vanlig person brukar börja från det stora för att sedan arbeta sig inåt. Det är klart att du har en viss tanke om hur du vill att ditt hem ska se ut. Din personliga stil och smak som är viktig, och som kan återspeglas på flera olika sätt. Se utbudet av snygga lampor för hela huset. 

Möbler och tapeterna brukar höra till de stora sakerna som måste vara på plats först. Ofta har du inte så många olika platser att välja på. Ett vardagsrum har ofta fönster och balkongdörr, vilket ger dig en eller ett par olika ställen där soffan kan stå. Det samma gäller matbordet i köket, dubbelsängen och andra stora möbler. Men allting annat är mera flexibelt. Ditt sängöverkast och kuddar kan göra stor skillnad. Likaså gardiner och mattor, som verkligen kan variera i stil och smak. För att inte glömma lamporna. De har en stor plats när det kommer till inredningen av ett rum. De erbjuder väggplafonder som ger dig det där lilla extra. 

Ljust i varje hus

Alla har behov av god belysning. Men när du bor i ett land som Sverige så inser du vikten av att ha tillräckligt med ljus på ett helt annat sätt. För när det är mörkt flera månader i rad så måste du skapa en atmosfär som är inbjudande och ljus i hemmet. Till och med på sommaren så är det läge med lampor, även om det inte är lika illa som på vintern. 

Vad som anses vara god belysning är nästan som en hel vetenskap. Men i princip så är det ett samspel mellan lyse från taket, väggarna och även lite lägre. Du behöver ljus så att du ser precis allt, som när du städar eller liknande. Punktbelysning gör det enklare att läsa eller sticka, för ljuset kommer precis där du behöver det som mest. Många tycker också om att ha lite diffust ljus för att det inte ska vara kolsvart när de ser på TV. I Expressens artikel kan du läsa om kändisarna som väljer spotlights skenor. 

Med andra ord så handlar det om att kombinera och få till en balans med de olika lamporna. Göra hemmet så ljust som du behöver, samtidigt som det är inbjudande och mysigt. Nu för tiden kan du dämpa belysningen eller välja vilka lampor som ska vara tända via en platta eller din telefon. Det är enkelt att ha det ljust i hemmet, exakt som du tycker om det. 

Snygga lampor som lyser upp

Men lampor är så mycket mer än bara en ljuskälla. De är en del av heminredningen och viktiga även när de är släckta. Med tanke på detta är det inte så konstigt att många lampor kommer i flera olika färger. Du kan välja en som passar in i rummet, som återspeglar din stil och som lyser upp dygnet runt. Ovanlig plafond på den gamla teatern. Förr i tiden så var belysningen ofta storslagen, i alla fall innan minimalismen tog över. 

Skandinavisk design är känd för att inte vara så yvig. Rena linjer och dämpade färger är vad som gäller. Men det betyder inte att du måste följa just den inriktningen. Du kan mycket väl satsa på starka färger om du trivs med det. Faktum är att lampor är ett bra sätt att få in lite färg och mönster i hemmet. Du kanske föredrar att ha mer neutrala nyanser på väggarna, men istället ha en eller annan färgklick runt om i rummet. 

Ett alternativ kan vara metall, tyg eller annat intressant material. Färgen är inte det enda som gör en lampa unik. Formen och materialet är minst lika viktigt. Du kan välja om belysningen ska vara diskret eller synlig. Både när det kommer till styrkan eller typen av lampa, men också med skärmen och foten. 

Ett stort sortiment av lampor

Det är intressant att se hur många olika lampor det finns på marknaden. Du kan få i princip allt du önskar och mer därtill. Kanske följer du i kändisarnas fotspår och väljer spotlights. Men även inom denna grupp finns det flera olika varianter. En del sätter upp skenor med flera spotlights som kan vändas åt olika håll. Det gör att du kan lysa upp flera hörn av rummet samtidigt. Eller så kanske du bara vill ha några enstaka. 

Det är viktigt att ljuset inte kommer direkt i ögonen. Vare sig du sitter ner eller står och jobbar så är det aldrig trevligt att bli bländad. Så pröva höjden eller vinkeln på lampan när du sätter upp den. Se hur den upplevs i olika positioner. Ibland kan du lösa det hela med flera lampor på rad. En del sätter upp tre taklampor över matbordet, men ser till att skärmen är så pass djup att den inte bländar någon. 

Hur många lampor behöver du?

Svaret kan variera beroende på vad du gör i ett rum. Men experterna pratar gärna om balansen mellan ljus och skugga. Du behöver tillräckligt med lampor för att se ordentligt, men också för att skapa en trevlig atmosfär. Det ska vara mysigt samtidigt som praktiskt. Den där balansen är nog inte alltid så enkel att få till. 

Ett allmänt ljus kan gärna vägas upp med punktbelysning. Stämningsljus har också sin plats. Det är inte bara stearinljus som skapar en härlig atmosfär. Du kan med fördel göra det med lite mindre lampor eller en dimmer. Vissa lampor eller ljussättningar kan upplevas som hårda ifall de inte mjukas upp av andra lampor. En ganska intressant ekvation som faktiskt fungerar. 

Med flera olika lampor är det enklare att skapa den atmosfär som du önskar för tillfället. Det är klart att om du har en romantisk filmafton så är det lite annorlunda än om du står och stryker samtidigt som du ser på en serie. Båda scenerna handlar om att se på TV, men det är helt säkert inte samma lampor som är tända. Du kanske gör som kändisarna och tänder dina spotlights. Eller så är det den mjuka bakgrundslampan som gäller. Ju fler lampor du har att välja mellan desto bättre, speciellt i ett rum som används för flera olika aktiviteter.